Büszkék vagyunk rá, hogy Janota Zoltán ‘Johnny’ értékes gondolatai és futósztorija is helyet kapott egy igazi hiánypótló, inspiráló történetekkel teli kiadványban, a 2021 őszén megjelent Így lettem futó című könyvben. 

Johnny ezt írja a könyvről:

„Az Így lettem futó, egy igazi hiánypótló, inspiráló történetekkel teli mű a valóságról, az átlag hús-vér magyar emberekről, akik az önmagukban rejlő lehetőséget, csodát találták meg a sportolásban, a futásban. 

Mások, elérhetetlen tetteinek másolása helyett, emberléptékű, egyszerűnek tűnő, de mégis példaértékű célokat megfogalmazó, hétköznapi emberekről szól. Akik nem egy agyonretusált képről néznek le rád, hanem találkozhatsz velük a boltban, a mezőny bármelyik részében, de akár vasárnap reggel a játszótéren, kócos hajjal.

Hálás vagyok a megtisztelő felkérésért, hogy sok más értékes és érdekes (sportoló) ember mellett, helyet kaptam a kiadványban és megoszthattam, pár értékesnek mondott gondolatomat, az én futósztorimat is.” 

Emlékszem, kisgyerekként is mindig szerettem a ritmust, a lendületet a mozgásban (főleg a ciklikus mozgásban) és a mozgástól való felszabadultságot. Néha a sebességégért, máskor meg a fáradtság elűzése miatt futottam. Ahogy egyre jobban megismertem magamat, úgy jött egyre több, határozott cél, feladat és persze sokféle élmény is a futással.

Triatlonversenyzőként különösen fontos, hogy a megfelelő felkészültséggel, energia-, és lelki tartalékkal és kellő türelemmel érkezzünk a verseny futótávjához, mert bizony az élettant a lelkesedés, a motiváltság nem írhatja felül. “Csak azt tudod, ami benned van.” 

Van úgy, hogy hihetetlen és magad sem tudod megmagyarázni, honnan van ennyi erőd, máskor meg egy világ dől össze benned, annyira rosszul sikerül a táv teljesítése. Az Élet is pontosan ilyen. Minél jobban megismered, annál jobban tudsz idomulni hozzá, kihasználni a lehetőségeidet, tudásod, felkészültséged és persze elérni benne a saját céljaidat. 

A futás egy végtelen egyszerű(nek) tűnő mozgásforma, de a nehézségét is ez adja. Alázat, türelem, kitartás, józan gondolkodás, erő, önismeret, bátorság és még tucatnyi értékes tulajdonságot sorolhatnék, amihez hozzásegít a futás. De itt van a legújabb népbetegségünk a stressz, aminek a hatékony levezetésében, uralásában is jelentős támogatást adhat. Amit biztosan megtanultam, hogy rutinból semminek sem állok neki. 

Magabiztosságot, gyakorlottságot ad, de a folyamatosan rákészülni (bemelegítés, lelki ráhangolódás, frissítés) és terhelni (1 hét betegség után ne fuss egyből 10 km-t), képezni kell magad ahhoz, hogy a jó élmények (sikerek, ha úgy tetszik) tervezhetőbbek, értékesebbek legyenek. 

A másik kedvenc tulajdonságom, amit a futás és a magával a sport segítségével fejlesztettem ki, az a végtelen realitás és az egyszerűségben rejlő játékosság, kihívás megtalálása. Mindkettő jól jön akár a katonai munkámban, de akár hétköznapokban is. Egyik meghatározó és sokat adó élményem a 2018-as Budapest maraton, amikor szinte olyan pontosan tudtam tartani a tervezett tempót, hogy ahogy teltek a km-ek és közeledett a cél, már önmagában a pontosság és a jól tervezett tempó végrehajtása is valami végtelen örömmel és nyugalommal töltött el. Persze, nehéz volt, de ez a flow-állapot átitatott teljesen és “persze” az egyéni legjobbomat is megfutottam 

Néhány kérdés, amit érdemes lehet feltenned, ha aktívan sportolni szeretnél, vagy már aktívan sportolsz is:

  • Mi a sport álmom?
  • Mi az a reális cél, amit el szeretnék érni a sportolás által?
  • Mi az a reális cél, amit el szeretnék érni pl. a futás (vagy bármelyik másik sport) által?

A jelenleg is rendelhető könyv egy klassz kis munkafüzetet is tartalmaz, ami szintén segíthet Neked, hogy elindulj az ÚTon. 

Sportolj és olvass!